Томас Едисон - един велик ум

Всестранно развитият изобретател Томас Алва Едисон е роден през 1847 г. с градчето Милано, в американския щат Охайо. Ходил е на училище само три месеца и директорът  го е смятал за олигофрен. Едисон създава първото си изобретение - гласозапис

2009-10-20 13:21:08
Всестранно развитият изобретател Томас Алва Едисон е роден през 1847 г. с градчето Милано, в американския щат Охайо. Ходил е на училище само три месеца и директорът  го е смятал за олигофрен.

Едисон създава първото си изобретение - гласозаписващ уред, когато е само на двайсет и една години. Уредът няма никакъв успех на пазара и след това той заляга върху  изобретяването на устройства, за които разчита, че ще се намери пласмент.  Той изобретява вид телеграф, разработен предимно  за нуждите на фондовата борса и го продава за четирийсет хиляди  долара, огромна сума за онова време  Следват редица други изобретения и скоро Едисон става много богат и много известен. Може би най-оригиналното му изобретение  е фонографът, който той патентова през 1877 г.  Обаче много по-съществено за бита е изобретяването на познатата ни електрическа лампа през 1879 г. Едисоновата лампа заедно със създадената ат него система за пренасяне на тока прави електрическото осветление много удобно за домашна употреба.  Като създава първата компания, която доставя ток у дома, Едисон полага основите на огримна индустрия.  Изобретената от нето енергопроизводителна система ситмулира чувствително използването на електричеството за индустрията.

Едисон има огромен принос и за създаването на кинокамерата и прожекционния апарат. Той внася важни подобрения в телефона, където неговият въглероден микрофон решително подобрява звука, в  телеграфа и пишещата машина.  Между другите му открития са диктофонът, циклостилът и акумулаторът.
Организираната от Едисон съвременна, добре  съоръжена изследователска лаборатория, в която много хора работят в еикп, е едно от най-важните му изобретения, което, разбира се, не е могъл да патентова.

Едисон не е само изобретател, той се занимава и с производствена дейност и създава няколко  индустриални компании. Най-важната  от тях ще се окаже
"Дженерал Електрик Къмпани".

Едисон има едно забележително научно постижение. През 1882 г. открива, че в условия на почти пълен вакуум електрическият ток може да преминава между две жици, които не се допират.  Това явление се нарича Едисонов ефект и представлява значителен интерес не само за теорията, но намира и важно практическо приложение. След време то води до създаването на електронната лампа, а с това и до основите на електрониката.

Почти през целия  си живот Едисон е страдал от силно увреден слух, но е компенсирал този недостатък с изумителната си работоспособност. Женил се е два пъти /първата му съпруга умира млада/ и от всеки брак има по три дъщери. Умира през 1931 г. в Уест Ориндж, Ню Джърси.

За таланта на Едисон не може да има спор. Всички са съгласнаи, че той е най-големият изобретателски гений, живял някога. Патентовал е повече от хиляда различни  изобретения - наистина невероятно пстижение, а техният списък вдъхва страхопочитание. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия